Belgische 4 x 100m ploeg naar Londen!

Verslag door Wouter.

Het EK zwemmen is momenteel volop aan de gang in Debrecen en de Belgen zijn schitterend begonnen. Dankzij de kwalificatie van de 4 x 100m VS ploeg voor de Olympische Spelen zijn er momenteel al twee AZSC’ers zeker van hun ticket Londen. Pieter Timmers mag er Kimberly Buys gaan vervoegen.

In de reeksen hadden de Belgen zich al verzekert van de BOIC norm door zich in een nieuwe Belgische besttijd als snelste land te kwalificeren voor de finale. De grote landen hadden natuurlijk nog heel wat marge maar toch groeide de hoop op eremetaal in het Belgische kamp. Voor de finale werd Yoris Grandjean, die met een split van 49.50 lichtjes tegenviel, vervangen door Jasper Aerents.

In de finale opende Emmanuel Vanluchene (Gold) met 49.47 in de buurt van zijn besttijd waarna Jasper Aerents (BZK) na een iets mindere overname een sterke  48.92 neerzette. België lag toen in zesde stelling maar het veld lag erg kort bij elkaar. De derde zwemmer die voor ons land in het water dook was ZiK-product Dieter Dekoninck. In de reeksen verbaasde hij al vriend en vijand door als startzwemmer 48.99 neer te zetten en hij bevestigde door in de finale 48.69 te klokken waardoor België oprukte naar de 5e plaats. Onze slotzwemmer Pieter Timmers vocht voor wat hij waard was, haalde de Zweden makkelijk in en strandde uiteindelijk op een zucht (21 hondersten) van bronzen Russische ploeg. Zijn 48.26 was bovendien goed voor de 4e tijd van alle zwemmers in de finale. Dat belooft dus voor hun individuele 100m VS later in het toernooi (donderdag). Zowel Pieter als Dieter hebben een reële kans om zich ook individueel te plaatsen aangezien de Olympische limiet is vastgelegd op 48.82

Nog even opmerken dat er in de finale een erg jonge Belgische ploeg in het water lag. Emmanuel en Jasper zijn beide van geboortejaar ’92 terwijl Dieter slechts een jaartje ouder is. Ook Pieter heeft ongetwijfeld nog veel progressiemarge aangezien dit jeugdproduct van DBT pas in 2009 bij zijn overstap naar PSV begonnen is met veel en hard te trainen. Dat belooft dus voor de toekomst, te beginnen met London!